Lezing door Paul Brood en Erwin Karel over: Kolonisatie rond de Semslinie 1650-2000. Op woensdag 19 april vanaf 20.00 uur.
De vijfde avond in de serie over de Grenzen van Groningen gaat over de grens met Drenthe. Paul Brood en Erwin Karel vertellen over deze oudste lijnrechte grens.
De Semslinie is de grensscheiding tussen Groningen en Drenthe. Deze werd in een vrijwel rechte lijn begin 17e eeuw door Johan Sems dwars door het veengebied getrokken. De kolonisatie van dit veengebied begon niet lang daarna, maar kende zijn hoogtepunt vanaf het moment (1765) dat het Stadskanaal werd gegraven. Deze binnenlandse kolonisatie, vooral gedurende de industrialisatie van Nederland, is bijzonder vanwege zijn snelheid, omvang en gevarieerdheid. In de lezing zullen een aantal bijzondere momenten uit de geschiedenis van dit grensoverschrijdend kolonisatieproces in woord en beeld worden toegelicht.
Paul Brood is senior medewerker Onderzoek en Presentatie van het Nationaal Archief. Hij is de eindredacteur van het boek 400 Jaar Semslinie.
Erwin H. Karel is senior docent-onderzoeker bij de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is mede-auteur van voornoemd boek.
Over het boek: Egbert Brink, Erwin Karel, Frans Westra, Harm van der Veen, Jan Blokker, Martin Hillenga, Paul Brood, Sake Elzinga, 400 jaar Semslinie. De oudste rechte grens ter wereld (Zwolle: WBooks 2015).
Datum: woensdag 19 april 2017
Plaats: Groninger Archieven, Cascadeplein 4 te Groningen
Aanvang: 20.00 uur (gebouw open om 19.30 uur)
Toegang: deze avond wordt georganiseerd in samenwerking met NGV afdeling Groningen en Vereniging Stad & Lande en is gratis toegankelijk voor belangstellenden.