Johan Middelkamp stuurde ons de volgende vraag:
Ik zit me al enige tijd af te vragen waar de naam Jipsing vandaan komt. Je hebt het in Jipsingboermussel, Jipsinghuizen, Jipsingboertange. Ik zelf kom uit Jipsingboermussel maar woon inmiddels al 30 jaar in Zeewolde. Ik heb al wat navraag gedaan maar heb nog niemand gevonden die me hier antwoord op kon geven.
Met vriendelijke groet, Johan Middelkamp.
Wie weet hier een antwoord op? U kunt uw reactie plaatsen door onder dit bericht op Geef een Reactie te klikken. Uw e-mail adres komt NIET op de website.
De foto bij dit artikel is van Luken Hulsker. Luken is een bekende Westerwoldse fotograaf. Vrijwel dagelijks vindt u foto’s van hem over uiteenlopende onderwerpen op: http://hulsker.blogspot.nl/
Bedankt voor je reactie Henk Hebers.
Dag,
Jan van Wijk: Ik kan me nog herinneren dat je in Bourtange. Hadden het nog over Harmtien, dacht ik
Johan Middelkamp: Mijn ouders vertelden dat Jipsing een familienaam was, boer is nu landbouwer 🙂 en mussel komt van moeras.
Groet, Henk Hebers
Bedankt voor uw reactie.We zoeken verder.
Goedendag Johan Middelkamp,
Weliswaar wel erg laat met mijn reactie, maar ik stuitte toevallig op je vraag.
Mijn Opa boerde ca. 100 jaar geleden in Jipsingboermussel en ikzelf ben er geboren (1949) Opa vertelde destijds dat de streek vanaf ca. 1850 is ontgonnen door boerenfamilies (van)uit Jipsinghuizen, namen van deze families weet ik niet, misschien zijn enkele nog steeds daar.Vorig jaar was ik in Bourtange, daar zag ik in het kroegje het naambord van Jipsingboermussel hangen. Na wat doorvragen bleek de café houder naast ons geboren te zijn.
Met vriendelijke groet,
Jan van Wijk
Ik weet dat er vroeger een juridische dispuut was tussen de Vather boeren, Onstwedder boeren en Sellingerboeren(grootgrondbezittrrs) over het gebruik van de Musselbroeken Zij allen gebruikten de gronden tusssen Valthe, Onstwedde en Sellingen om hun vee te weiden en gras te oogsten. Het gebruik was dus seizoensgebonden. Ik heb nog nooit gehoord van een familienaam Gipsing of Jipsing. Dat lijkt me dus niet de juiste uitleg. Veel meer voor de hand liggende verklaring zal volgens mij liggen in het seizoensgebonden gebruik van de gronden, overeenkomend met het Engelse woord gipsy.
Het is wel duidelijk, Westerwolders stammen allen af van mensen uit het huidige Duitsland, en dat is ook wel te zien aan de lichaamsbouw van de meeste vrouwen en mannen.
Dank u, dus zal dit ook wel gelden voor Jipsingboermussel denk ik. Met vriendelijke groet,
Johan Middelkamp
De naam Jipsinghuizen wordt voor het eerst genoemd in een gezegelde brief van de Abt Herman van het Stift Corvey gedateerd gudensdagh na Vincula Petri 1474 (Lewe, Inventaris no. 610, Reg. no. 39). Er is daarin sprake van “Luessinge Erve to Gipsingehuisen”.
Jipsinghuizen, ook wel genoemd Gipsinghuizen komt van de familienaam Jipsing of Gipsing en betekent zoveel als huizen van de zoon van Jip of Gib. Deze namen zijn weer afgeleid van Geb(be) hetgeen betekent geven of gastvrij zijn (oud saksisch gebhan). Evenals Ellersinghuizen zal ook Jipsinghuizen zijn gesticht vanuit Vlagtwedde door een een familie Gipsing.
Bron: Wegman C.J. & R.M.A. Wegman, 1994. Westerwolders en hun Woningbezit van 1568 tot 1829. Deel 3 Het Kerspel Vlagtwedde. Deel II De gehuchten.