Uitnodiging voor onze leden
350 jaar Slag bij Jipsinghuizen bij Erve Huisingh te Jipsinghuizen
Weenderstraat 17, 9551 TJ Jipsinghuizen (post Sellingen)
Parkeergelegenheid naast de boerderij
Aanvang 13.30 uur
Op 26 september 2015
350 jaar Slag bij Jipsinghuizen
In de ochtend van 26 september 1665, dit jaar 350 jaar geleden, stootte een voorhoede van de gardetroepen van Groningen en Ommelanden op een Munsterse legermacht die in Jipsinghuizen het kampement had opgeslagen. Het ging om troepen van de prinsbisschop van Munster, Christoph Bernhard van Galen, die enkele dagen eerder de oorlog had verklaard aan de Republiek der Zeven Verenigde Provinciën. Direct openden de 500 à 600 Groningers onder leiding van kapitein Rembt ten Ham de aanval, waarbij luitenant Willem Nierop en zijn avant-gardisten de heldenrol speelden.
‘Een hart gevecht’ volgde, zoals de bekende geschiedschrijver Lieuwe van Aitzema in 1668 schreef, en het overrompelende effect was totaal. Het Munsterse leger, ongeveer 1.800 man groot, werd uit elkaar geslagen. Daarbij sneuvelden ongeveer 300 manschappen. De rest sloeg in chaos op de vlucht richting Sellingen, waar ze ontkwamen via de provisorische veenbrug richting Walchum die voor de aanval in het geheim was aangelegd. Gajus van Jeltinga, op dat moment kapitein in de vesting Bourtange, vermeldde in zijn ‘aentekeninghen’ dat er van onze zijde bijna geen doden vielen te betreuren en ‘slechts’ 17 man gevangen waren genomen. Groningen was daarmee in eerste instantie gered en kreeg door de overwinning bij Jipsinghuizen tijd om de verdediging te organiseren. Met de Slag bij Jipsinghuizen werd de Munsterse invasie in eerste instantie afgeslagen, maar niet gestopt. Via de kop van Overijssel, Drenthe en het Oldambt werd Westerwolde alsnog ingenomen, maar de oorlog zou voor de bisschop slecht aflopen. Staatse troepen onder leiding van graaf Johan Maurits van Nassau-Siegen wisten het ingesloten Munsterse leger uiteindelijk uit Westerwolde te verdrijven. De Slag bij Jipsinghuizen bleek een slecht voorteken voor de bisschop: op 18 april 1666 moest hij de Vrede van Kleef ondertekenen.
Uitnodiging
Het college van burgemeester en wethouders van Vlagtwedde wil deze memorabele gebeurtenis niet ongemerkt voorbij laten gaan en
nodigt u van harte uit om de herdenking van de Slag bij Jipsinghuizen op zaterdag 26 september 2015 bij te wonen. U bent vanaf 13.30 uur van harte welkom.
Wij zijn verheugd dat verschillende partners bereid waren om gezamenlijk een gevarieerd programma rond het thema samen te stellen. We denken daarbij aan Museum de Oude Wolden te Bellingwolde, SHC De Oude Stelmakerij te Sellingen, het Vestingmuseum Oudeschans, het CHC Oldambt en verschillende musea in Duitsland.
Laat u verrassen door het oude Erve Huisingh en een aansprekend programma!
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Vlagtwedde
Programma
13.30 uur Inloop en ontvangst
14.00 uur Welkom en introductie door Tjarko van Dijk, medewerker Museum de Oude Wolden te Bellingwolde
14.05 uur ‘Een hart gevecht’ door Jochem Abbes, cultuurambtenaar gemeente Vlagtwedde
14.30 uur Muzikaal intermezzo door zanggroep Friends uit Blijham
14.45 uur Declamatie: ’t Samen-spraeck (1665), door de stichting Uni Solo uit Ter Apel
15.05 uur Presentaties en woorden van dank
15.15 uur Receptie
Meer informatie over het programma vindt u op www.ondervuur1665.nl.
Medewerking wordt verleend door het Exercitie Peloton Bourtange en de Stichting Middeleeuws Ter Apel.
Antwoord gestuurd via e-mail.
Kunt u mij misschien gegevens verstrekken van de prent die u hierboven gebruikt? Is het een afbeelding van een onderdeel van de slag bij Jipsinghuizen (erve Huisingh??), wanneer is de prent vervaardigd en door wie? En kan ik de prent gebruiken voor een publicatie over het jaar 1672?
Met vriendelijke groet,
Ineke den Hollander