Uitnodiging Algemene Ledenvergadering 15 maart 2025

 Graag willen wij u hierbij uitnodigen voor de algemene ledenvergadering van de Historische Vereniging Westerwolde op zaterdag 15 maart a.s. in d’Ekkelkaamp, Kerklaan 7, 9591 AH Onstwedde.  De vergadering begint om 13.30 uur.

Het bestuur stelt de volgende agenda voor:

  1. Opening door de voorzitter.
  2. Vaststelling van de agenda.
  3. Ingekomen stukken/mededelingen
  4. Notulen van de ALV van 23 maart 202 te Onstwedde.
  5. Jaarverslag 2024 (ligt ter plekke ter inzage, evenals de notulen van de ALV van 2024)
  6. Financieel verslag 2024
  7. Verslag kascommissie. Benoeming nieuw kascommissielid
  8. Benoeming kascommissie
  9. Begroting 2025
  10. Bestuursverkiezing. Aftredend zijn de heer G.Volders en mevr. H.A.H. Kuper-Dijkmeijer. Beide stellen zich herkiesbaar. Namen van eventuele kandidaten kunnen tot een kwartier voor de aanvang van de vergadering ingeleverd worden bij de voorzitter de heer J.G. Abbes.
    De heren J.S.A. Huizing en M. Fokkens verlaten om persoonlijke redenen het bestuur. Het bestuur heeft besloten om deze vacatures niet in te vullen en verder te gaan met 7 personen.
  11. Rondvraag.

Pauze. (tussen deel 1 en 2 van de lezing)

Lezing door dr. J. W. Koopmans (universitair hoofddocent Vroegmoderne Geschiedenis     Rijksuniversiteit Groningen)
De betekenis van Willem Lodewijk (1560-1620) als noordelijk stadhouder in de Republiek

Willem Lodewijk is een van de toonaangevende stadhouders uit de tijd dat Nederland een republiek werd. Toch is hij veel minder bekend dan zijn neef Maurits, die stadhouder buiten het noorden was.

 

Ook de grootschalige herdenking van Willem Lodewijks 400ste sterfdag in 2020 heeft hem amper bekender gemaakt. Hoe valt dit te verklaren? Wat is intussen de stand van zaken wat betreft onze kennis over Willem Lodewijks bijdrage aan de geschiedenis van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en in het bijzonder zijn gewesten in het noorden van dit land? Hoe opereerde hij politiek, militair en kerkelijk, en wat deed hij voor zijn eigen familietak? Wat was zijn reactie op het doodvonnis van de Hollandse raadpensionaris Johan van Oldenbarnevelt dat gearrangeerd werd door zijn neef Maurits? Deze vragen stelt Joop Koopmans centraal in zijn lezing voor de Historische Vereniging Westerwolde over deze stadhouder, die ten onrechte onbekend is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.